Erwtjes en spinazie

In de moestuin hebben we spinazie en erwtjes geplukt. Veel kinderen hadden nog niet gemerkt dat de erwtjes precies in een boontje zitten. Het zijn dan ook allebei peulvruchten.

Met look, room, peper, zout en vers geraspte nootmuskaat maakten we er een heerlijk gerechtje van.

 • Lees Meer
  167 Hits

  Steracteur - sterartiest

  Drama queens, drama kings... je kunt ze vinden in het vierde leerjaar! :) 

  Elke leerling stelt uit een aantal dramakaarten een toneeltje samen die ze dan met zijn drietjes voor de rest moeten brengen. Improvisatie wordt niet geschuwd.

  Er blijken enkele rasechte acteurs tussen te zitten.

  Fotograaf van dienst was Ali. Als een echte paparazzo volgde hij de artiesten op de voet.

  Op een ander moment moesten de kinderen een eigen compositie maken met de klasinstrumenten. Zelfs juffen van anderen klassen gaven complimentjes.

 •  

  Lees Meer
  260 Hits

  Happy Birthday!

  In het vierde leerjaar zitten al heel wat tieners.Vandaag vierden we dat Ferre 10 werd. We smulden van een overheerlijke Miniontaart. Eigenlijk was het jammer dat we zo'n mooie taart moesten aansnijden, maar de smaak maakte dat feit direct weer goed.

 •  

  Lees Meer
  31 Hits

  fun fun fun in de moestuin!

  Onder het deskundig oog en helpende handen van de Groene Jannen en Ronny krijgt de moestuin verder vorm. Zaadjes van suikermaïs en pompoen werden ferme planten in de klas. Deze werden ondertussen uitgeplant in de moestuin. Volgend schooljaar zouden we deze vruchtgewassen kunnen oogsten. Rarara wat we daar mee gaan doen in het vijfde leerjaar :) 

  Van erwtjes mochten we ook al smullen. En opnieuw mag er sla mee naar huis gedaan worden.

  Juf Joke zal van de spinazie een lekker gerechtje maken van look en room. Iedereen zal daarvan ook mogen proeven. Wat zijn we toch gelukzakken!

 • Lees Meer
  188 Hits

  patat - pomme de terre - aardappel!

  In groepswerk leerden we alle geheimen van de aardappel kennen. Iedereen had een taak. Zo was er een groepsleider, een tijdsbewaker, een secretaris, een materiaalmeester...

 • Lees Meer
  95 Hits

  4C goes English

  Hello!

  Deze week werd er in 4C geen Frans, maar Engels gesproken.

  De eerste woorden waren precies wel een beetje vreemd, maar al snel kon iedereen zelf Engels spreken! Met een spelletje konden we de nieuwe woorden inoefenen.

  Vraag morgenochtend maar eens 'How is the weather today?' en of je 'sunscreen' moet smeren, een 'sweater' moet aandoen of een 'umbrella' moet gebruiken. 

   

   

  Goodbye!

 • Lees Meer
  115 Hits

  Het monster in de kast in 4C

  Maandag kregen de leerlingen van 4C een les taalinitiatie. Le monstre du placard existe et je vais vous le prouver is een verhaal, jullie kunnen het al raden, over monsters. De gezichten veranderen toen ze hoorden dat het verhaal in het Frans was, maar de opluchting was groot toen de leerlingen de bijhorende prenten en foto's zagen die het verhaal allemaal wat duidelijker maakten. Op het einde van de les was er een kleine quiz en bijna iedereen had alle vragen juist!

  Morgen volgt een leuk spel om de nieuwe woordjes te oefenen!

  A demain!

  Afbeeldingsresultaat voor le monstre du placard

  Lees Meer
  171 Hits

  MOESTUIN

  Donderdag stond er weer MOESTUIN op het programma. Gelukkig was de zon ook weer van de partij. Met de hulp van groene Jan 2 en groene Ronny hebben we heel wat kunnen doen.

  Omdat we enkele weken niet in de moestuin gewerkt hebben, spotten we hier en daar wat onkruid. Enkele leerlingen gingen meteen aan de slag om het onkruid te wieden. Een andere groepje zaaide nog wat wortelen alsook sla en radijzen. De maïsplantjes die we in de klas gezaaid hadden en verzorgden, konden nu ook in de tuin geplant worden. De aardappelen en uien vergezelden ook vandaag nog de andere groenten. Leerlingen die niet in de moestuin konden werken, kregen een taakje. In de keuken werden de radijsjes door hen schoongemaakt.

  De salieplant was te groot en dus konden we de plant wat snoeien. Juffrouw Ciska probeert de salieblaadjes te drogen. We zijn benieuwd naar het resultaat!

  Ondertussen leerde de andere klas heel wat zaken bij over de fiets en hoe veilig in het verkeer te fietsen. Aan de hand van ervaringen van enkele leerlingen werd het duidelijk dat het belangrijk is om een helm te dragen. Daarbovenop kregen ze nog wat weetjes en tips.

   

   

  De andere klas deed ook nog een drama-activiteit. Hier mochten de leerlingen acteren. Dit zonder geluid en zonder voorwerpen en dit rond verschillende thema’s: selfies, mijn avondroutine of hobby’s. Dit was een hele uitdaging. Daarbovenop werd er ook een dans gemaakt rond dit thema geïnspireerd op het toneeltje. Hierin konden de jongens en meisjes hun dansmoves bovenhalen! 

 •  

  Lees Meer
  214 Hits

  Meimaand = Mariamaand

  In mei staan we even stil bij alle mama's en alle vrouwen die als een mama voor ons zorgen. Wie is daarvan een beter voorbeeld als Maria? Tijdens een viering zetten we haar eventjes in de bloemetjes.

 •  

  Lees Meer
  164 Hits

  Mjammie...

  Ja ja, het is gebeurd! We hebben kunnen proeven van onze eerste groenten: de radijzen. Sommigen vonden het toch ietwat te straf, de meesten waren aangenaam verrast en kijken uit naar de volgende lading.

  We merkten op dat de erwten het wel heel goed doen dit jaar. Samen met Groene Jan sjorden we een constructie in mekaar zodat ze verder kunnen groeien en dat de vogeltjes er af zullen blijven.

  De pompoen- en suikermaïszaden werden in een bloempot gezaaid. Het is de bedoeling om ze met liefde in de klas te verzorgen. Eens ze flinke plantjes zijn, planten we ze dan op hun voorziene plek.

  Sla-plantjes werden bij geplant. Binnen 2 weken mogen we er toch wel elk wat mee naar huis nemen, mjammie!
  Ook de koolplantjes werden aangevuld: spitskool, romanesco en dan nog een kool die we eigenlijk niet echt kennen. Het lijkt op de blaadjes van koolrabi, maar zonder het wit van onder. Als er kenners zijn die weten waarover we het hebben, laat maar weten.

  Wist je ook dat we rucola gezaaid hebben? Die heeft ook een andere, grappige naam: raketsla. 

  Door de koude waren enkele aardappelplantjes aan het sterven. We waren er net op tijd bij om de aarde op te hopen en er zo voor te zorgen dat de meeste plantjes het lekker warm houden.

  Drie oproepen naar ouders/grootouders/ enthousiastelingen
  1) Binnen 2 weken vliegen we er opnieuw in. Wie zich geroepen voelt, geef maar een seintje aan de juffen van het 4de. Hint: we hebben al altijd mooi weer gehad :). Vandaag was niet anders ondanks de aprilse grillen.

  2) Onze kruidentuin is in volle bloei. Wie zin heeft in salie of rozemarijn, laat gerust ook iets weten. Je krijgt ze gratis en voor niets.

  3) Heb je een oude, houten tuintafel of een echte oppottafel die in de weg staat? Eén adres: Gravenbos zes :) :) 

 •  

  Lees Meer
  267 Hits

  Sober maal

  Gezellig samen soep drinken in de klas ten voordele van Broederlijk Delen.

 •  

  Lees Meer
  162 Hits

  Een dikke pluim voor de "groene ridders"!

  Woensdag, 29 maart kwam de groendienst van stad Gistel checken of het compostvat in orde was. De groene ridders uit 4C kregen een dikke pluim!

  Wat mag er allemaal in het compostvat gegooid worden? Een nuttige herhaling ...

   

 •  

   

   

  Lees Meer
  226 Hits

  De moestuin krijgt stilaan vorm

  Opnieuw haalden we de handen uit de mouwen bij de moestuin. Opnieuw was het prachtig weer. Opnieuw kregen we hulp van de groene Jannen en groene Ronny. Opnieuw hielp iedereen enthousiast mee.

  Deze keer werden de late aardappelen en sla geplant. De spinazie, wortel en pastinaak werd gezaaid. Alles werd afgeschermd met een net om vraat van dieren te voorkomen.

   

 • Lees Meer
  223 Hits

  De moestuin in!

  Wat een prachtig weertje! Ideaal om buiten te werken... En het moet wel passen zeker dat we net vandaag in de moestuin mochten beginnen:) .

  De laarzen werden bovengehaald, sommigen kochten speciaal tuinhandschoenen en er waren zelf papa's die nog snel een tuinknielkussen in de zak mee gaven om de knietjes (en broek) te beschermen.

  Groene Jan en Ronny hielpen met juf Joke alles in goede banen te leiden. Zo werd alle onkruid gewied en de vroege aardappelen (Première), radijsjes en uien werden reeds geplant. Erwtjes werden gezaaid.

  De regenwormen werden met grote bewondering en soms met angstige kreetjes opgemerkt.

  Op 30 maart doen we verder. Indien er ouders, grootouders... zijn die hun vingers ook voelen kriebelen: welkom!

   

 • Lees Meer
  372 Hits

  KNUTSELEN ROND HELDEN

  Groepswerk

  Elk groepje maakte een keuze uit verschillende helden. Deze werden op een groot tekenblad getekend en daarna in vieren gedeeld. Kleuren afgesproken en ieder voor zich vulde de vlakken op met stof, glitters, verf, crêpe-papier, froezelpapier, ... 

 •  

  Lees Meer
  117 Hits

  Vrije dramaoefeningen...

  Op donderdagnamiddag werken we geregeld met een doorschuifsysteem: juf Heidi geeft lessen verkeer -  Juf Joke werkt in de moestuin -  ik voeg die middagen een muzisch accentje toe...

  "Vrije dramaoefeningen" : Wat houdt dit juist in?

  Na het verkennen van hun lichaam (het middenrif  als  klankkast), drukten we onze gevoelens op een expressieve manier uit! We gebruikten enkel één zin : "Ik geef je een bos bloemen!" .... De foto's hieronder zeggen alles... 

 • Lees Meer
  115 Hits

  PROJECT "ENERGIE"

  De energie van de zon bereikt ons in de vorm van licht en warmte. In een uur stuurt de zon zoveel energie naar de aarde als alle mensen samen in een jaar gebruiken. Maar hoe kunnen we die energie omzetten in elektriciteit?

  Tijdens het groepswerk leerden we heel wat over zonne-energie. Wat zijn de voor- en nadelen, met zonnepanelen een propeller laten draaien, filmpjes bekijken over zonne-energie en vragen hierbij beantwoorden, een zonnegedicht schrijven, .... . Het was een leerrijke namiddag.

  Vrijdag de apotheose... "Zal Gravenbos het licht zien?"

 • Lees Meer
  249 Hits

  Oriënteren

  Oriënteren kan je op verschillende manieren doen. Met een windroos, een kompas, een GPS, ...

  Wij hanteerden een kompas en de windroos. Toch even voorbereiden, zie dat we verloren lopen op OLK????

 •  

  Lees Meer
  178 Hits

  CARNAVAL

  Start van de veertigdagentijd! Iedereen doet dan wel eens graag gek... en met een masker word je niet snel herkend.